Historie

Na een eerdere poging in Stadskanaal te gaan hockeyen is in 1964 hockeyclub HCSO opgericht. De plannen werden geopperd door de heren Repko en De Kant die toen nog niet zolang in Stadskanaal woonden, en enthousiaste hockeyers waren. Met een tiental belangstellenden was de oprichtingsvergadering in hotel Dopper te Stadskanaal. Men probeerde een kern van spelers te verzamelen bij vooral de middelbare scholen via enkele enthousiaste gymnastiekdocenten en bij de scouting. Met 12 heren, 4 dames, 13 jongens en 5 meisjes werden de trainingen per direct gestart. Eind september 1964 werd een inschrijving bij de Koninklijke Nederlandse Hockeybond aangevraagd. Op 25 januari 1965 werd de KNHB inschrijving een feit!

Met een flitsende start, het jongens A team was in 1966 vertegenwoordigd op het eindtoernooi voor het landkampioenschap en een aantal andere uitschieters op hoog niveau, heeft HCSO zich ontwikkeld tot een club waar jong en oud op regionaal niveau kan hockeyen. Naast sportieve prestaties is HCSO ook een gezellige club met veel clubactiviteiten voor jong en oud. Tal van vrijwilligers dragen hun steentje bij en zij zorgen ervoor dat HCSO een bruisende club is.

HCSO heeft meerdere locaties gekend. Achtereenvolgens was dat op het gras bij de Philipsfabriek, het CETA-veld in Musselkanaal, sporthal De Spont, vv SPW en daarna een eigen onderkomen “Blikken Nelis” aan het Hockeypad. Sinds 25 jaar speelt HCSO op kunstgras. Sinds maart 2013 is ook het clubhuis gehuisvest een de Manegelaan 3 te Stadskanaal.