Spelregelwijzigingen seizoen 2019-2020

18-8 Nieuws

Vanaf 1 augustus 2019 zijn er een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd.

Vier kwarten in plaats van twee helften

  • Een wedstrijd wordt gespeeld in 4 kwarten van 17,5 minuut. Hierbij geldt:Elk kwart start met een beginslag, dus niet waar de bal was op het moment dat het vorige kwart afliep.
  • Elk kwart eindigt exact na 17,5 minuut. Een lopende aanval wordt dus niet afgemaakt. Alleen bij een strafcorner wordt de corner uitgespeeld.
  • Partij a neem de beginslag van het 1een 2e kwart. Partij b neemt de beginslag van het 3e en 4ekwart.
  • Wisselen van speelhelft tussen het 2een 3e kwart.
  • Tussen het 1e en 2e kwart 2 minuten pauze, tussen het 2e en 3e kwart 5 minuten pauze, tussen het 3e en 4e kwart 2 minuten pauze.

Geen vliegende keeper meer

Teams konden er tot en met seizoen 2018-2019 voor kiezen om te spelen met een volledig uitgeruste keeper of een speler met keepersrechten, een zogenaamde ‘vliegende keeper’. Deze vliegende keeper droeg een afwijkend shirt en had bij het verdedigen van een strafcorner of strafbal een helm op. Vanaf komend seizoen speelt een team met 10 veldspelers en een volledig uitgeruste keeper of met 11 veldspelers. Als ervoor wordt gekozen te spelen met 11 veldspelers dan is er niemand die de rechten heeft van een keeper. Er is dan dus ook niemand die binnen de cirkel de bal met het lichaam mag spelen.

Einde uitspeelcorner als bal 5 meter buiten de cirkel is

De regels met betrekking tot het einde van een strafcorner aan het einde van de wedstrijd (uitspeelcorner) worden gelijk getrokken met de regels die gelden voor het beëindigen van de strafcornersituatie gedurende de wedstrijd. Tot en met seizoen 2018-2019 was een uitspeelcorner ook ten einde als de bal voor de tweede keer buiten de cirkel kwam. Dit is nu geschrapt. Nu geldt: de strafcorner is (onder andere) ten einde als de bal meer dan 5 meter buiten de cirkel is, net als tijdens de wedstrijd.

Verdediger mag vrije slag na strafcorner nemen met masker nog op

Spelers mogen bij strafcorners beschermende kleding dragen, zoals een masker. Deze kleding moet direct na afloop van de strafcorner worden verwijderd. Vanaf nu is het een verdediger toegestaan toch nog een vrije slag/uitpush te nemen (geen selfpass!) met het masker op. In Nederland was deze regel overigens voor aanvang van dit seizoen al voorlopig ingevoerd.

Iedereen op 5 meter afstand bij aanvallende vrije slag die niet direct genomen wordt

Bij een aanvallende vrije slag binnen 5 meter van de cirkel is het de verdedigers, die binnen de cirkel en binnen 5 meter afstand staan, toegestaan om met de aanvaller (die een selfpass neemt) mee te bewegen, op voorwaarde dat de vrije slag direct wordt genomen. Deze verdedigers mogen niet de bal spelen of een poging doen om de bal te spelen, voordat de bal minimaal 5 meter is verplaatst. Als de aanvaller er niet voor kiest de vrije slag direct te nemen, dan moeten alle andere spelers (aanvallers en verdedigers) op zijn minst 5 meter afstand nemen van de bal totdat de vrije slag wordt genomen.

Vrije slag voor verdediging mag overal in de cirkel worden genomen

Een vrije slag voor de verdediging voor een overtreding in de cirkel mag weer overal in de cirkel worden genomen. Afgelopen jaren mocht dit enkel op de loodlijn ter hoogte van de overtreding tussen achterlijn en kop cirkel.

Aanvaller die bij strafcorner te vroeg de cirkel in loopt naar de middenlijn

Indien een aanvaller bij een strafcorner de cirkel betreedt voordat de bal is aangegeven, dan wordt de aangever bestraft voor deze overtreding en dient deze zich dan achter de middenlijn op te stellen.

 
18-8-2020 Algemeen